26 Nisan 2014 Cumartesi

Sivilce izleri kabusunuz olmasın

Ergenlik dönemi deri hastalığı olarak bilinse de hemen her yaşta kâbus gibi yüzümüzde beliren sivilcelerin iz bırakıp bırakmayacağı korkusu artık içinizi kemirmesin.


Akne ,  uzun müddetli ve sabır isteyen bir tedavi süreci gerektirir .  İlaçlar aknelerin şiddetine ve nedenine göre tertip edir .  Derinleşmemiş hafif ,  yüzeyel meydana gelen çukur şeklindeki izlere kimyevi peeling etkili olmakla beraber ,  derin ve geniş yüzeyli izlerde mikro iğnelerle inşa edilen dermaroller rehabilitasyonu ,  lazer ,  dolgu maddesi gibi farklı işlemler uygulanır .

Akne başka bir deyişle milletçe aralarında tanınmış isimiyle sivilce; ergenlik döneminin natürel bir sorunu benzeri düşünülse de esasında ergenlik daha sonra da karşımıza çıkabilir  .   Son senelerde ten hastalıkları hekimlerine ergenlik ertesi başlayan akne hasebiyle müracaat eden hasta sayısı gittikçe artmaktadır  .   Ergenlik akneleri  ,   bazen ileri yaşlara civarı devam ederken  ,   20'li yaşların ortasında ani başlayan akne şikâyetleriyle de karşılaşılabiliyor  .   Dermatologlar bu tip akneleri 'geç başlangıçlı akne' olarak onay etmektedir  .


Sosyal hayata darbe vuruyor

•         Sivilce sonrası kalan izler , kişinin cilt yapısı, genetik yatkınlığı ve sivilcenin şiddeti ile doğrudan ilişkilidir. Cildinde ciddi sivilceleri olan kişilerin iz sorunu yaşama riskleri yüksektir. Sivilceler, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaratabiliyor. Kişi, yüzündeki izler nedeniyle dışarı çıkmayı ve sosyal ortama karışmayı reddediyor. Fakat yoğun sivilceli bir cilde sahip kişide hiçbir sivilce izi kalmayabileceği gibi , az sivilceli olup da yoğun izleri olan kişilerde bulunmaktadır . 
•         Sivilce izleri, maküler tipte izler ve skar tipi izler olmak üzere iki çeşittir. Maküler tarzda izler; leke şeklindedir, daha kısa sürede iyileşme özelliği gösterirler ve daha kolay tedavi edilebilirler. Skar tarzı izler ise deriden çöküklük ve kabarıklıkla kendini belli ederler, daha geç iyileşirler ve sabır gerektiren bir tedavi gerektirirler. 
•        Maküler tipte izler , kendini renk değişikliğiyle belli eder. Sivilceler iyileşirken renk değişikliği görülebilir. Lekeler kırmızı ya da kahverengi renkte olabilir . Açık renkli kişilerde genellikle kırmızı izler görülürken, esmerlerde kahverengi izler daha belirgindir.

İzleri peelingle hafifletin 
•        Lekeler hafifse dış tatbik edilen ilaçlarla tedavi edilir. Etkilerini geç gösterirler. Ek Olarak derin meydana gelen lekelerde kimyevi peeling işlemi yapılır. Peeling işlemi, cilt yüzeyine kimyevi madde sürülerek cilt yüzeyinin uzaklaştırılmasıdır. Sivilcenin ciltte yarattığı problemin, müsaade, lekenin şiddetine yönelik peeling işlemi değişmektedir. Sivilce belirtilerinin maküler tarzda lekeli biçimde olanlarında en bir sürü glikolik asitli peeling işlemi seçim edilir.  Bireyin cilt yapısı ve cildin kalınlığına yönelik kullanılacak asidin konsantrasyonu belirlenir. 
•        Bireyin peeling sonrasında cildini nemlendirmesi ve güneşten savunması bir sürü mühimdir. 21 süre arayla 4 geçer 6 oturum aralarında peeling işlemi yapılır. Peeling sonrasında ciltte hafif soyulma, kepeklenme, kabuklanma benzeri belirtiler görülebilir. Bireylerin hiçbir süre kabukları koparmamaları gerektiği ikazı yapılmalıdır.
•        Peeling sonrasında sivilce lekelerinde hafiflemenin yakınında, kara noktalarda azalma, cilde parlak görünüm kazandırma, ince meydana gelen çizgileri hafifletme benzeri yararları da vardır. Yaz mevsimi peeling amaçlı uyumlu bir süre değildir.

Derin izlere dermoller çözümü

•         Skar halinde izlerde deri bütünlüğü bozulmuştur. Atrofik ve hipertrofik olmak üzere 2 çeşitli biçimde skar yer almaktadır. Atrofik tipte meydana gelen izler deri yüzeyinden ek olarak çökük, çukur halinde meydana gelen izlerdir. Çukurluk kapsamlı meydanda olabileceği benzeri, kalem ucu benzeri minik bir meydanda da bulunabilir. Derinleşmemiş hafif, yüzeyel meydana gelen çukur şeklindeki izlere kimyevi peeling gösterişli olmakla beraber, derin ve kapsamlı yüzeyli izlerde dermaroller, lazer, dolgu maddesi uygulaması, dermabrazyon işlemi benzeri çeşitli işlemler yapılmaktadır. Bu işlemler bir başlarına yapılabilecekleri benzeri bir takım vaziyetlerde kombinasyon halinde de yapılabilmektedirler.
•        Hipertrofik şekilli izler deri yüzeyinden kabarık görüntüye sahiptirler. Kırmızı, kabarık biçimde ciltte görünmeye ne sebeple olmalarının yakınında bazen kaşıntıya da ne sebeple olabilirler. Bu tip izlerin rehabilitasyonunda kabarıklık içerisine kortizon enjeksiyonu yararlı olmaktadır. 4 geçer 5 hafta aralıklarla 4 5 oturum tedavi gerekiyor.

Mikroiğnelerle 6 seansta izlere veda 

•         Dermaroller rehabilitasyonu ,  atrofik tarzda başka bir deyişle çukurlaşmış izlerde gösterişli meydana gelen ve sık sık seçim edilen bir tedavi yöntemdir .  Üstünde ansızın fazla mikro iğnecik meydana gelen tekerlek ya da dikdörtgen şeklindeki mini tedavi cihazları yüz üstünde davranış ettirilir .  Bu minik iğnelerin boyları 0 . 5 mm ile 2 . 0 mm aralarında değişkenlik işaret etmektedir .  İğnelerin uzunluğu arttıkça etki ettikleri derinlik de artar .  Bu iğneler sayesinde deride yara kurulması hedeflenir .  Bu iğneler ile deride açılan mikro kanallar sayesinde derinin kan dolaşımı artar ,  eşliğinde kullanılan tedavi edici ürünlerin emilimi artar ve deride yapmış olduğu hasar ile yara iyileşme sürecini başlatarak yepyeni bağlantı doku sentezinin oluşmasını imkanı sağlar . 
•        Açılan mikro kanallar 15 bir 20 dk arasında kapanır .  İşlemde kullanılacak iğnenin boyu hasarın derecesi ve bireyin ten yapısına yönelik ayarlanır .  İşlem öncesi hastanın cildine Ağrı kesici özelliği meydana gelen krem sürülür ve cildin uyuşması sağlanır ,  arkasından dermarolller işlemi yapılır .  İşlem sonrası yalnızca bir 2 zaman aynı ritimde devam eden kızarıklık olabilir arkasından ten normal haline döner .   Seans aralıkları çoğunlukla birer ay olmakla beraber 4 bir 6 seans aralarında uygulama yapılır . 

Sivilcenizi sıkmayın
•        Sivilce izleri rehabilitasyonu uzunca ve çaba gerektiren bir süreçtir .  Rehabilitasyona başlamadan ek olarak önce doktorlar hastaları bilgilendirip arkasından tedavi başlanmalıdır .  Rehabilitasyonda seçim edilecek metot bireye hastır .   İz rehabilitasyonunda mühim meydana gelen müsaade oluşumuna ne nedenle meydana gelen nedeni tedavi etmektir .  Sivilceli kişi itinalı sivilce takiplerini yaptırmalı ,  sivilcelerini tedavisiz bırakmamalıdır .  Asla sivilceler sıkılmamalıdır .  Tedavi daha sonra müsaade derinliğine yönelik bazen sıkıntı ek olarak hafif kuvvet de aynı ritimde devam edebilmektedir .  Kamuflaj özelliği gösteren kozmetik ürünler bu konuyla alakalı destekçi olmaktadır .

Sağlıklı bir cilt için

Akneleri sıkmayın: Kesinlikle aknelerinizi sıkmayın! Aknelerin sıkılması ,  o bölgelerde leke ve iz kalmasına neden olacaktır .  
Makyajla uyumayın: Mümkün olduğunca az makyaj yapın ,  gece yatmadan önce kesinlikle temizleyin .  
Hormonlarınıza baktırın: Akne şikâyetlerine ek olarak adette düzensizlik ve tüylenme artışı yakınmanız varsa ,  hormonal orijinli akneleriniz olabileceğini unutmayın .  
Tonik kullanın: Cildinizi akneli ciltler için uyumlu meydana gelen temizleyicilerle gün içerisinde 2 defa temizleyin .  Cildi bir sürü yağlı olanlar ,  temizlemenin sonrasında ,   yağlanma baskılayıcı özelliği meydana gelen toniklerle rehabilitasyonu devam ettirmeli .  
Yediklerinize uyarı edin: Beslenmenize uyarı edin! Gıdalar aknenin bir sebebi olmasa da akneyi alevlendirici neden olabilir .  Akneli hastalar yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durup ,  düşük glisemik indeksli gıdaları tercih etmeli . 
Doğru yağı kullanın: Omega 3 ,  omega 6 tüketimini arttırın .  Balık ,  yeşil yapraklı sebzeler ,  soya yağı ,  deniz mahsulleri bu açıdan yüklü gıdalardır .   
Yağlı sütten uzak durun: Akne üstünde öbür gösterişli meydana gelen gıda versiyonu yağlı süt ürünleridir .  Yağlı süt mahsulleri hormon içeriklerinden ötürü akneleri alevlendirebilir .   Süt ürünlerinin 1/2 yağlı olanlarını tüketmeye itina gösterin .  
Şüpheli gıdaları kesin: Zanlı gıdalarla aknelerinde çoğalma tarif eden hastalar o gıdalardan uzak durmalı .

Recent Posts

Bunlarda İlginizi Çekebilir